Berlijn, de stad van de vrijheid

Categorieën Bestemmingen,Rondreizen,Stedentrips,Vakantie

Berlijn is een stad met een lange en rijke geschiedenis, maar het zijn juist de recentere gebeurtenissen uit de geschiedenis die hun stempel op de stad hebben gedrukt. Het zijn deze gevallen die de stad haar karakter geven, maar ook de nog oudere of nog recentere geschiedenis is hier duidelijk aanwezig. Deze mix is wat Berlijn heeft laten uitgroeien tot een paradijs voor toeristen. Ook benieuwd? We hebben een lijst gemaakt met de sights van Berlijn die de stad zo glorieus maken.

Brandenburger Tor

Eén van de meest bekende bezienswaardigheden van de stad. Deze toegangspoort werd in 1788 gebouwd op verzoek van koning Frederik Willem II. Het iconische beeld van de paardenwagen was gestolen door Napoleon en stond een tijd in Parijs, waarna het later weer is teruggegeven. In de Tweede Wereldoorlog was het helaas verwoest en sindsdien staat er een replica van de paardenwagen.

Reichstag

Dit is zo’n populaire bestemming, je moet 24 uur vooraf al een plek reserveren om naar binnen te kunnen komen! Het bouwwerk doet denken aan een paleis, maar eigenlijk was het bedoeld voor het Duitse parlement. De bouw heeft 10 jaar geduurd en het ging in 1894 officieel open. Ook dit gebouw werd in de oorlog zwaar beschadigd en is daarom weer gerestaureerd. Een aantal kogelgaten zijn vereeuwigd in het gebouw, als nagedachtenis aan de oorlog.

Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche

Deze kerk wordt ook wel ‘de holle kies’ genoemd. Deze kerk werd in de Tweede Wereldoorlog, zoals vele andere gebouwen, zwaar beschadigd. In tegenstelling tot de andere gebouwen, is deze kerk juist niet gerestaureerd. Ook dit is ter nagedachtenis aan de oorlog. Tegenwoordig worden er tegen de kerk een aantal moderne ruimtes gebouwd, waar de meningen nogal over verdeeld zijn. 

De Berlijnse Muur en Checkpoint Charlie

Ondanks het feit dat de muur in 1989 werd afgebroken, zijn er toch nog een aantal stukken van deze Muur te zien in de stad. Je vindt ze vooral in de buurt van de East Side Gallery. Het bekendste stuk is natuurlijk bij de enige doorgang van de Muur, Checkpoint Charlie. Hier is ook een museum opgericht dat onder andere laat zien hoe mensen hebben geprobeerd om langs de muur te komen.

Berliner Dom

Helaas is dit ook één van de vele gebouwen die beschadigd zijn geraakt in de Tweede Wereldoorlog. Daardoor is de kathedraal een stuk kleiner dan het ooit was. Je kan de Dom beklimmen, je komt dan bij de grote koepel uit waar je weer een prachtig uitzicht hebt over de stad. 

KaDeWe

Dit warenhuis is in 1907 geopend en werd toen nog het Kaufhaus des Westens genoemd. Het is één van de grootste warenhuizen van heel Europa en staat nog steeds bekend om de luxe die ze uitstraalt. Tot op de dag van vandaag is het KaDeWe nog steeds het grootste en beste warenhuis van Berlijn.

Beren

Deze beren staan niet zomaar op 1 plek, maar zijn verspreid door de hele stad. Ze zijn het symbool van de stad Berlijn en zijn daarom dus ook vaak terug te vinden in souvenir vorm. De meeste beren zijn prachtig versierd en zijn zo een kunstwerk op elke hoek van de straat.

Street art

Ook dit is verspreid door heel de stad. Er zijn plekken, zoals de Reichsbahnhausbesserungswerk in het oosten van de stad, waar het barst van de street art en graffiti. Deze vorm van kunst is wat de stad verbindt met de modernere cultuur. Misschien dat je normaal geen graffiti fan bent, maar de graffiti in Berlijn zal je daar zeker anders over laten denken. Dit zijn namelijk niet zomaar tags, maar heuse kunstwerken.