Memories over material

Categorieën Reistips
Travel vergelijker memories over material

Ieder jaar op vakantie of altijd de nieuwste en duurste gadgets? Voor steeds meer mensen wordt de vakantie belangrijker dan het hebben van de nieuwste en duurste spullen. Het creëren van herinneringen wordt voor veel mensen belangrijker. Verre reizen worden steeds haalbaarder, vliegreizen worden goedkoper en ook ben je steeds sneller ver weg. Ook wordt genieten steeds belangrijker, bij veel mensen neemt de werkdruk toe en daardoor is er meer behoefte aan ontspanning.

Steeds meer vakanties

Steeds meer mensen gaan op vakantie, zo was de vakantieparticipatie in Nederland in 2018 82%. Het aantal korte buitenlandse vakanties neemt ook behoorlijk toe, maar is nog lang niet zo groot als het aantal lange vakanties naar het buitenland. Vakantiegangers worden avontuurlijker, in het verleden werd er vaak gekozen voor pakketreizen, maar de zogenaamde do-it-yourself reizen worden steeds populairder.

Nieuwe vorm van vakantie

Buiten het feit om dat de traditionele vakantiebestemmingen zoals Zuid-Frankrijk en Spanje populair blijven, is het maken van verre reizen een opkomende trend. Doordat het boeken van een reis en de mogelijkheid om deze zelf in te richten steeds makkelijker wordt, worden er steeds meer reizen op deze manier geboekt. De consument bepaald steeds vaker zelf hoe de vakantie ingericht wordt, zonder dat er een pakket aan vast zit.

Naast het feit dat de consument zelf zijn reis in richt, wordt het ook voor steeds meer mensen belangrijk dat hun reis betekenisvol is, er wordt gezocht naar manieren om een relatie op te bouwen met de lokale bevolking, zodat de vakantieganger met een goed gevoel naar huis kan gaan, met het gevoel dat er ook iets goeds gedaan is voor het bezochte land.

Social travelling

Door onder andere de opkomst van AirBnB wordt ook social travelling steeds populairder, tussen 2012 en 2017 is het aantal vakanties waar wordt overnacht in de woning van een particulier gestegen met een miljoen naar 2,6 miljoen vakanties. Ondanks de kritiek op bedrijven zoals AirBnB is deze manier van vakantie vieren wel mateloos populair, het is vaak goedkoper dan een hotel.

Verre reizen

Doordat het de laatste jaren ook weer beter gaat met de economie, worden verre reizen ook meer geboekt, daarnaast werkt ook de behoefte om meer van de wereld te ontdekken hier aan mee. Doordat de prijzen dalen van onder andere de vliegtickets dalen en er in reisprogramma’s aandacht wordt besteed aan verre reizen, stijgt de populariteit van de verre reizen steeds meer. De hoeveelheid verre reizen die geboekt is onder mensen tussen de 18 en 34 jaar oud is relatief hoog, veel hoger dan het gemiddelde.

Doordat het aanbod steeds groter wordt, het boeken ook gewoon mobiel kan en verre reizen steeds haalbaarder worden door goedkopere vluchten, wordt het steeds aantrekkelijker voor de consument om te kiezen voor memories in plaats van material.