Vaccinaties voor een wereldreis

Categorieën Reistips,Voorbereiding
Vaccinatie-Wereldreis-Travelvergelijker

Een wereldreis vergt veel voorbereiding. Je moet natuurlijk vliegtickets boeken, een planning maken en je koffer pakken. En zelfs als je van plan bent alles ter plekke te regelen, komt er toch nog wat voorbereiding bij kijken. Een van de belangrijkste dingen die je toch echt moet regelen zijn de vaccinaties. Maar welke heb je dan nodig en waarvoor ben je dan beschermd? Je vindt hieronder een lijst met alle vaccinaties die worden aanbevolen als je een wereldreis gaat maken!

DTP

DTP staat voor Difterie, Tetanus en Polio. Het vaccin beschermt je tegen deze drie infectieziekten. Omdat je hier als kind ook al tegen bent ingeënt, heb je op latere leeftijd slechts één prik nodig. DTP wordt voor veel risicolanden aanbevolen. Behalve voor West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië wordt het DTP-vaccin voor bijna ieder land geadviseerd.

Buiktyfus

Het buiktyfusvaccin beschermt je tegen, je verwacht het niet: buiktyfus. Dit komt voor in Marokko, Jemen, Haïti en in een aantal landen in Azië. Voor deze risicogebieden wordt dit vaccin aanbevolen. Buiktyfus wordt veroorzaakt door de salmonella bacterie en wordt overgebracht door slechte hygiëne. Daarom is behalve een vaccinatie ook goede hygiëne van groot belang. Dus, handen wassen na het toiletbezoekje. Neem voor de zekerheid ook een flesje met desinfectiegel mee op reis voor de momenten dat je niet in de gelegenheid bent om je handen te wassen.

Hepatitis A

Net als DTP wordt Hepatitis A voor vrijwel alle landen aanbevolen, met uitzondering van West-Europa, Noord-Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië. Hepatitis A is een ontsteking aan de lever, die wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgebracht door slechte hygiëne.

Hepatitis B

Ook hepatitis B is een leverontsteking, die wordt veroorzaakt door een virus. Je kunt besmet raken met dit virus door seksueel contact en via bloed. Dit vaccin bestaat uit 3 prikken. De tweede prik krijg je ongeveer een maand na de eerste en de derde prik vijf maanden na de tweede. Daarom wordt geadviseerd om 7 maanden van te voren te beginnen met deze vaccinaties.

Rabiës

De dodelijke ziekte rabiës, oftewel hondsdolheid, wordt overgebracht door onder andere apen, honden, katten, vleermuizen en vossen. Je kunt rabiës niet alleen krijgen door de beten van deze dieren, maar ook door een likje. Van alle mogelijke ziektes die je kunt oplopen op reis, is dit toch wel de ergste. Het vaccin is in geen enkel land verplicht, maar wordt aanbevolen als je langer dan 3 maanden in een risicogebied verblijft.