Liften in het buitenland: tips & trics

Categorieën Backpacken,Reistips
Travelvergelijker-Tips-Liften

Liften: met een grote glimlach op je gezicht en een duim in de lucht langs de weg staan. Je moet misschien eventjes geduld hebben, maar zodra je een rit te pakken hebt en weer on the road bent, kan je dag niet meer stuk. Gratis vervoer, een groter budget en dat betekent langer genieten van je reis. Daar zeggen we geen nee tegen. In deze blog lees je daarom een aantal handige tips voor een succesvolle lift.

Ken je route

Wil je van A naar B? Dan heeft het vrij weinig nut als je op de afslag voor de tegengestelde richting te staan. Tenzij je voor leuke verrassingen en onbekende bestemmingen wilt staan natuurlijk. Of wanneer niemand je voor de andere richting mee wil nemen. Daarnaast kan het handig te zijn een route op te delen in stukken. Ga eerst van A naar B en dan van B naar C.

Kies de juiste opstapplaats

Vermijd vooral grensovergangen en tolwegen. Uit ervaringen van reizigers blijkt dat security niet je beste vriend is als het aankomt op liften. Kruispunten en afslagen zijn handig, maar let er wel op dat de auto’s ook daadwerkelijk kunnen stoppen. Tankstations zijn favoriet. Mensen zijn hier namelijk makkelijk aanspreekbaar en in voor een praatje, zeker degene met een slaaphoofd een oppepper nodig hebben.

Maak afspraken

Niet iedereen is het eens over de principes van het liften en hitchhikers worden soms als gierig opgevat. Mocht de haast toch groot zijn, dan is het codewoord onderhandelen! Stel voor om de benzinekosten te delen of de kosten van eten onderweg te betalen. Zorg er hoe dan ook voor dat je je bewust bent van de prijzen van het openbaar vervoer. Anders betaal je alsnog meer dan een bus of de trein.

Kies zorgvuldig

Stopt er iemand waarover jij je niet helemaal zeker voelt? Doe het dan niet! Vertrouw altijd op je intuïtie. Ongure types wil je natuurlijk voorkomen en al hoeft dat misschien niet eens van toepassing te zijn, om nou tien uur met geknepen billen te zitten is ook geen pretje. Better safe than sorry!

Last but not least: geniet!

Of je nu voorin een gezinsauto zit of achterin de laadbak van een rammelende truck, geniet van het vrije gevoel. Alles wat je onderweg tegenkomt en de mensen met wie je de reis doorbrengt. Het hoort er allemaal bij. Wat is er nou leuker dan niet alleen van je bestemming, maar ook van de weg ernaar toe een avontuur te maken!